Trends in foodservice.
Deze trends en ontwikkelingen vinden wij belangrijk
De volgende trends en ontwikkelingen vinden wij belangrijk in de foodservice-markt. Het algemene beeld wordt beheerst door prijsstijgingen door inflatie en personeelstekorten. Ondanks dit blijven mensen tot op vandaag geld uitgeven in het foodservice-kanaal. Kijk hier maar eens. Tegelijkertijd zien we óók een verschuiving naar het retail-kanaal.
Een vraag is wat de rol gaat zijn van duurzaam, vega en vegan.
Algemeen: einde pandemie – begin oorlog; logistieke disruptie
Het einde van corona zorgde voor een stevig herstel van de buitenshuis-uitgaven. De vergelijking met de “roaring twenties” uit de vorige eeuw kwam in elk geval gedeeltelijk uit. De oorlog in Oekraïne gooide aanvankelijk roet in het eten. Hierdoor veranderde de wereldeconomie en prijzen van olie en grondstoffen stegen sterk.
Nóg belangrijker was de verstoring van de wereldwijde logistiek. Hierdoor kwamen allerlei grondstoffen en andere producten té laat op hun bestemming aan. Dat leidde tot een schaarste en dus een verdere prijsstijging.
Op dit moment hebben de markten zich “gezet” in een nieuw evenwicht. Maar dat betekent niet dat het afgelopen is met de prijsverhogingen…..
Beschikbaarheid grondstoffen

De tekorten aan grondstoffen en ingrediënten zorgden ervoor dat alternatieve bronnen daarvoor werden gezocht. Denk hierbij aan vetten en oliën (frituren), graan (brood en banket) en gas. Om afhankelijkheid te verkleinen komt dit soort producten nu het liefst uit Nederland of onze eigen regio. “Lokale” producten maken ook minder “Foodmiles” en worden daarom als “duurzamer” gezien.
Inflatie
Door de inflatie daalt de koopkracht. Volgens sommige bronnen met nog wel 10% in 2023. In retail zie je daardoor een stijging van het huismerk-aandeel. De omzet in flitsbezorging is ingezakt (kijk maar eens hier). In foodservice en horeca bestaat de angst dat buitenshuis eten te duur wordt voor veel mensen, lees dit artikel maar eens. Daar wordt gezocht naar andere inhoudelijke invullingen van buitenshuis eten. Minder duur maar mét uitstraling en beleving. Een mooi voorbeeld is de “fast casual”-trend.

Personeelstekort
Te weinig personeel zorgt ervoor dat er niet meer overal persoonlijke service geboden wordt. Sommige restaurants sluiten hierdoor één of meer dagen per week, wat de (broodnodige!) rentabiliteit in gevaar brengt.
De thuiswerk-trend zorgt ervoor dat het aantal gasten in catering nog niet terug is op het oude niveau. Dit, gekoppeld aan het personeelsgebrek, zorgt ervoor dat er steeds meer onbemande concepten ontstaan: winkels, automaten, “healthy fridges” enzovoorts. En dat niet alleen in catering-situaties, maar ook in On-The-Move.

Wetgeving verandert
Wetten veranderen. Twee belangrijke voorbeelden. Over twee jaar is het gebruik van disposables in bepaalde horeca- en on-the-go situaties verboden. Hierdoor wordt er druk gezocht naar herbruikbare of composteerbare bekers, borden en bestekken. Dit heeft (naar verwachting) een kostenverhogend effect dat zal worden doorberekend aan consumenten.
Een tweede voorbeeld: over een paar jaar mogen tabaksproducten niet meer worden verkocht in petrol. Door de daling van het aantal “gewone” auto’s daalt de omzet van brandstoffen. Electrische auto’s moeten worden opgeladen en dat kost tijd. In tankstations zien wij daarom steeds vaker “lounges” ontstaan waar wachtende automobilisten iets kunnen eten of drinken. Lees er hier meer over.
Een ander voorbeeld is dat de hoeveelheid zwerfvuil enorm is gedaald door de statiegeld-regeling op kleine frisdrankflesjes.

Vega en vegan…of toch weer vlees?

De groei van vega en vegan producten in retail en foodservice is zo goed als verdwenen. De oorzaak lijkt niet alleen in de prijs te liggen. Met name flexitariërs grijpen terug op écht vlees omdat ze de smaak en textuur van vleesvervangers niet lekker vinden. Is een wereldwijd verschijnsel, kijk hier maar eens. Vooralsnog zien we hierin geen verandering en zijn de eerste producenten van vega en vegan producten aan het re-organiseren. Andere vega(n) producten, zoals kweekvlees en geprint vlees, zouden hier mogelijk uitkomst kunnen bieden.
Aan de andere kant kan dit ook “gewoon” een stabilisatie van de markt zijn. Waarna de groei, met andere drijfveren, weer doorgaat. De argumenten hiervoor staan hier
Distributie
Het “klassieke” model van indirecte distributie naar foodservice-afnemers heeft onderhoud nodig. Snel schakelen bij het gebruik van seizoens- of streekproducten is nu lastig. Het opnemen van nieuwe producten bij grossiers-organisaties kost héél veel tijd en is kostbaar. Een groot deel van de afnemers van de “traditionele” grossiers zegt op zoek te zijn naar een alternatief.
Een mogelijk alternatief zijn de “platforms” die direct aan foodservice-bedrijven leveren. In de juiste hoeveelheden en kwaliteiten. Minder voorraden, lagere derving en bovendien lagere kosten. Een punt van aandacht van deze platforms is de omvang van het assortiment, waardoor ze niet altijd als “totaalleverancier” op kunnen treden.

Meer hierover weten?
Wil je meer weten over de ontwikkeling van de markt? Of ken jij andere belangrijke trends en ontwikkelingen die belangrijk zijn voor de Nederlandse foodservice-markt? Stuur mij een bericht of bel mij!