Blog

Duurzaam tot aan het hek

Gisteren was het zo ver: onze dochter had het voor elkaar gekregen dat er een vegetarische maaltijd werd gemaakt. En met als argument “gezond en goed voor het milieu” gingen we aan de slag. Gekozen werd voor een ovenschotel van cannelloni gevuld met pompoen en kaas.
Ja, ik weet het: het “voortbrengen” van vlees kost water en levert ongewenste CO2-emissie op. Op deze zaken wil ik hier niet ingaan. Maar het maken van kaas kost toch ook water, energie en levert toch ook CO2-emissie op?
Even terug naar de activiteiten in onze keuken. De pompoen werd schoongemaakt en 20 minuten geroosterd op 200 graden in de oven. Gemengd met kaas werd de pompoen gebruikt om van (voorgekookte!) lasagna-bladen cannelloni te rollen. Het geheel ging daarna nog drie kwartier in de oven, alweer op zo’n 200 graden. Voorzien van rijkelijke hoeveelheden kaas.

Het resultaat was inderdaad een lekkere vegetarische ovenschotel. Maar “gezond” en “goed voor het milieu”? Ik heb mijn twijfels.
“Gezond”? Van alle kanten wordt gewaarschuwd voor de gezondheids-effecten van het eten van de verzadigde vetten die bijvoorbeeld in kaas zitten. En “goed voor het milieu”? Gerechten die meerdere keren in de oven gaan en bol staan van de kaas…ik weet het niet.

Het maken van de ovenschotel deed mij direct denken aan wat ik heel vaak bij food-producten zie. Het product zélf voldoet aan allerlei duurzaamheids-criteria. Maar hoe duurzaam het traject van het maken en verpakken van producten is blijft vaak onderbelicht. En dat geeft te denken.

Want om échte duurzame producten te maken zou je moeten kijken naar alles wat samenhangt met het tot stand komen ervan. Een integrale benadering, waarbij je kijkt naar grondstoffen, de ontwikkeling van het product en het productie-rijp maken. En naar de productie en de verpakking en hoe die na gebruik is te her-gebruiken of recyclen. En tenslotte natuurlijk ook naar het product zelf: dat moet behalve duurzaam ook smakelijk en aantrekkelijk zijn.

Een mooi voorbeeld van deze benadering is Seepje. Nou kun je zeep weliswaar niet eten, maar de integrale duurzaamheids-gedachte zit er dieper in dan bij menig verantwoord food-product. Lees het hier maar eens.

Venemans Advies kan je helpen bij het opzetten van een meer integrale benadering van je (duurzame) food-producten. Stuur me een bericht als je belangstelling hebt hier eens over te praten!

Wat vond je van dit bericht? Stuur me hier je op- en aanmerkingen!

27 augustus 2019